Продукти за баня

2011-09-21Трябва да глобализираме мъдростта, казва Шри Шри Рави Шанкар

представя статия на Шри Шри Рави Шанкар - основателя на фондация "Изкуството да живееш":

 

Въпреки, че е имало актове на тероризъм и преди, събитията от 11 септември заставиха световната общност да действа. Нека да погледнем до какво доведе това.

 
Това доведе до изразходването на милиарди долари за повишаване на сигурността. Доведе до две войни, които прераснаха в масова икономическа криза в Америка. Доведе до стриктни мерки, като принуждаването на хората да си събуват обувките преди качване в самолет, забрана за пренасяне на течности по време на полет, до проверка на хората на случаен принцип.
 
След като преминахме през всичко това в продължение на 10 години, трябва да направим равносметка, колко ефикасна е била войната срещу тероризма. Разбира се, тези мерки повлияха за повишаването на сигурността. Въпреки това трябва да направим ретроспекция – достатъчни ли са тези мерки за унищожаване на тероризма? Подчертано „Не”! Изисква се промяна в образованието.
 
Кои са корените, причиняващи тероризма? Корените се крият в религиозните системи на обучение, които проповядват омраза към другите култури в името на Бога, които провеждат насилствена политика и я оправдават. Съществува мислене сред много малка група хора в света, че само тяхната религия ще ги отведе в рая. Смятат, че тъй като те следват правилата, целият свят трябва да прави същото. И тези, които не го правят, ще отидат в ада.
 
Представете си, че детето израства, като научава по малко за всички основни религии по света. Тогава това дете ще израсне с разбиране към тях, а не с предразсъдъци. Семето на тероризма не може да покълне в ум, който е отгледан с широк поглед върху нещата и с чувството на принадлежност към всички.
 
Ние така или иначе приемаме толкова много неща от различни части на света. Не е необходимо да бъдем датчани, за да ядем датски бисквити, нито е необходимо да ставаме швейцарци, ако ядем швейцарски шоколад. Не ставаме китайци, като ядем китайска храна. Също така приемаме музиката от цял свят.
 
По подобен начин трябва да глобализираме мъдростта.
 
Трябва да бъдем широко скроени. Всяко дете трябва да знае по малко от Упанишадите, от Библията, от Корана, от Гуру Грант Сахиб и от други свещени книги. Възпитаването в религиозно многообразие и образованието в религията на другите ще донесат много любов и хармония.
 
Тероризмът засяга всеки от нас и е наше задължение да инвестираме в бъдеще без него. Това трябва да се извърши колективно. Дори ако малка част от света остане тесногръда и фанатична, светът не може да бъде безопасно място.
 
Образование, основано на човешките ценности и на културното многообразие, е това, от което имаме най-голяма нужда в момента. По всяка вероятност това би бил ефикасен механизъм за унищожаване на тероризма.
 
 
Автор: Шри Шри Рави Шанкар            Превод: Десислава Спасова, със съкращения
 
 
 
===================================
 
 
 
 
 
 


Продукт на седмицата

 

Сайтът временно не работи.

 За неопределено време сайтът не осъществява търговска дейност.

Всичко за магнитните бури

                 

 Facebook стрийм - вижте тук