Продукти за баня

2011-09-13Българите се затрудняват от пълен член, запетайки, слято и полуслято изписване на думи

информация:

Промените в правописа трябва да стават плавно, заяви проф. Владко Мурдаров от Института по български език. Пълният член, запетайките, слятото и полуслятото писане затрудняват много хора, смята професорът.

 

 

Експертите по норма и кодификация от Института за български език към БАН представиха новото помагало "Правопис и пунктуация на българския език" с тираж 3000 броя.

 

 

Новото издание е официално и нормативно, т.е. то съдържа правилата, които трябва да бъдат задължителни при публичното общуване в публичната сфера. Изданието съдържа основните правила, изведени в 132 точки.

 

 

От 1950 година институтът следи развитието и внася промените в правописа и граматичните правила, които са задължителни. През 50-те години в рамките на института се създава служба за езикови справки и консултации. Благодарение на нея експертите винаги могат да кажат къде са най-големите проблеми при спазването на правилата. Преди години хората са звънели например, за да помагат за домашните на децата си.

 

 

"Днес обаче има и по-големички хора, които също задават въпроси и то доста елементарни", призна проф. Владко Мурдаров. Той коментира стремежа на политиците да опазват езика от чуждици, като отбеляза, че е много по-важно да се запази специфичният характер на българската граматика. Проф. Мурдаров обясни, че промените в правописа трябва да стават плавно, за да не се окаже, че една голяма част от българските граждани са неграмотни.

 

 

 

напомня:   Наскоро беше представен Речникът на новите думи. Това са чужди думи в българския език, които много хора отхвърлят, но все пак са много използвани в ежедневието. Такива думи не може да бъдт лесно отхвърлени, тъй като са част от речта на българите на днешния ден.
 

 

Нов речник на българския език ще бъде готов в началото на следващата година. Това съобщи проф. Владко Мурдаров. 

 

Изданието ще съдържа около 90 хиляди думи и в него ще бъдат включени много нови думи. Част от тях са включени в наскоро издадения речник на чуждите думи.

 

Новият правописен речник ще съдържа и думи от компютърната лексика. Въпрос на време е издаването на правоговорен речник.

 

 

Източник на информацията: ТВ Европа

 

 

==================================

 

 

 

 

 

 

 


Продукт на седмицата

 

Сайтът временно не работи.

 За неопределено време сайтът не осъществява търговска дейност.

Всичко за магнитните бури

                 

 Facebook стрийм - вижте тук