Продукти за баня

2011-06-16Тери Пратчет избира евтаназията

Сър Тери Пратчет, най-обичаният фентъзи писател, е болен от Aлцхаймер.

 

Това е заболяване, от което никой не се възстановява.   Състояние на 62-годишният Тери Пратчет се влошава и е достигнало до етап, в който той вече не може да пише сам на компютъра и е принуден да диктува новия си роман  на помощника си, Роб Уилкинс.

Но неизбежният край според британското законодателство не е под контрола на заболелия. Природата решава кога неговото страдание ще приключи.

Точно затова Пратчет се вълнува от изключително сложния въпрос на евтаназия. Мнението му е изразено в документалния филм на BBC "Choosing to Die" - "Да избереш смъртта". Във филма Тери Пратчет заявява, че времето на неговата смърт трябва да бъде негов избор, а не на правителството.

 

"Бях ужасен от сегашната ситуация. Знам, че асистираната смърт се практикува на най-малко три места в Европа, а също и в Съединените щати.

Правителството на Великобритания е обърнала гръб на проблема и ме беше срам, че британците трябва да пътуват до Швейцария, със значителни разходи, за да получат услугите, които са им необходими". Това казва именитият писател.

Мненията за филма за противоречиви и крайни.

Противниците на евтаназията:

"Що се отнася до Би Би Си, аз се чудя какво е моралното основание да се  използва писател с дегенеративно заболяване на мозъка, за да провокират страховита промяна на законодателството - за наша сметка, разбира се." -- Дамян Томпсън, редактор на блог Телеграф.

"Филмът е пропаганда на асистираното самоубийство, замаскирано като документален филм. Данните сочат, че колкото повече се рекламират самоубийствата, толкова повече самоубийства ще има". -- Алистер Томпсън, говорител на Съюз за грижа против убийствата.

Привържениците пък са доволни, че се обсъжда правото на избор на достойна смърт - една чувствителна и спорна тема.

За съжаление, въпросът за евтаназията вече винаги ще се свързва с лъчезарния автор на фентъзи - Тери Пратчет.

===========================

КНИГИТЕ на Тери Пратчет в :

                

 ===============================

 

 

 

 

 

 

 


Продукт на седмицата

 

Сайтът временно не работи.

 За неопределено време сайтът не осъществява търговска дейност.

Всичко за магнитните бури

                 

 Facebook стрийм - вижте тук